In onze online magazines over bacheloropleidingen en masteropleidingen vind je informatie over studie en studentenleven, testimonials en video's. Je kunt onderaan deze pagina switchen tussen bachelor- en masteropleidingen. Veel leesplezier!
Our online magazines on Bachelor’s programmes and Master’s programmes provide you with information on the programme and student life. They also feature testimonials and videos. Switch between Bachelor's programmes and Master's programmes by clicking the button at the bottom of the page. Happy reading!
INHOUD
Wat is geschiedenis?
Historici houden zich bezig met het verleden, op heel veel manieren. Er zijn bijvoorbeeld cultuurhistorici, politiek-economisch historici, filmhistorici, wetenschapshistorici en stadshistorici. Er zijn historici die lesgeven, die onderzoeken en publiceren, die tentoonstellingen voorbereiden, die biografieën schrijven en er zijn er ook die het nieuws becommentariëren. Sommigen houden zich bezig met een heel ver verleden, anderen met de jaren zeventig of tachtig of zelfs nog recentere geschiedenis.
Er wordt wel gedacht dat historici het verleden reconstrueren, alsof ze de geschiedenis steen voor steen weer opbouwen. Dat is niet zo. Historici hebben slechts één zekerheid: het verleden is voorgoed voorbij. Wat zij doen is aan de hand van bijvoorbeeld archiefstukken, inscripties, andere geschreven bronnen, foto’s, kleding, schilderijen, films en digitale informatie onderzoeken welke ontwikkelingen
zich in het verleden hebben afgespeeld en waarom. Een historicus zoekt, leest, kijkt, vergelijkt, kiest en maakt met behulp van theorieën zijn of haar interpretatie van hoe de dingen gegaan zouden kunnen zijn. Dat gaat veel verder dan ‘feiten’ en jaartallen: het gaat om analyse, om theorievorming en om begrip.
Historici dragen op allerlei manieren bij aan onze maatschappij, omdat ze op heel veel plekken terechtkomen. Dankzij hun brede en veelzijdige opleiding en vaardigheden kunnen ze complexe situaties doorgronden en verhelderen. Historici die onderzoek doen, doceren of in musea of culturele instellingen werken, dragen bij aan inzicht in en bewustwording van ons verleden. Maar met hun kennis en vaardigheden komen veel net zo vaak terecht in de politiek, bij overheden, in de media en in het bedrijfsleven.
Iets voor jou?
Sta je midden in de wereld, heb je een brede maatschappelijke belangstelling en ben je geïnteresseerd in zowel het heden als in het verleden? Zou je bijvoorbeeld de historische achtergronden van het terrorisme willen doorgronden en begrijpen? Lees je graag over veel onderwerpen en kun je goed schrijven? Ben je ambitieus, kritisch, analytisch ingesteld? Kun je zelfstandig werken en ben je niet bang om ‘zekerheden’ los te laten? Dan is Geschiedenis echt een studie voor jou.
WETEN
MEER
UNIFOCUS
Mens en dier dichter bij elkaar door oorlog
Slavernij
Hoe winstgevend was slavernij? In hoeverre wisten slaven hun eigen Afrikaanse cultuur te behouden? Welke rol speelde slavernij in de ontwikkeling van een mondiaal kapitalistisch systeem? Over deze vragen hebben historici hevige debatten gevoerd. Tot op de dag van vandaag hebben we te maken met de erfenis van de slavernij, van raciale segregatie tot aan bluesmuziek. In het eerstejaars college Historisch debat kun je onder meer kiezen voor dit specifieke thema. Je ontdekt wat geschiedkundigen over slavernij geschreven hebben en wat de relevantie van dit onderzoek is voor de hedendaagse maatschappij.
Waarom worden Amerikaanse politici zo vaak sportend afgebeeld? Welke bronnen kun je gebruiken om te onderzoeken of globalisering de soevereiniteit van natiestaten aantast of niet? Op welke manier verschilden middeleeuwse steden van steden in de klassieke oudheid?
Wat is geschiedenis?
Environmental and Infrastructure Planning
Human Movement Sciences
Biomolecular Sciences
Philosophy
Population Studies
Religion, Conflict and Globalization
American Studies
Archeologie
Art history
Artificial Intelligence
Arts, Culture and Media
Astronomy
Bedrijfskunde
Bewegingswetenschappen
Biology
Chemistry/Chemical Engineering
Communication and Information Studies
Computing Science
Econometrics and operations research
Economics and Business Economics
English Language and Culture
European Languages and Cultures
Europese talen en culturen
Filosofie
Geneeskunde
Geschiedenis
Global Responsibility& Leadership
Griekse en Latijnse taal en cultuur
History
Human Geography and Urban and Regional Planning
Industrial Engineering and Management
Informatiekunde
International Business
International Relations and International Organization
Kunsten, cultuur en media
Kunstgeschiedenis
Liberal Arts and Sciences
Life Science and Technology
Mathematics/Applied Mathematics
Media Studies
Midden-Oostenstudies
Minorities & Multilingualism
Nederlandse taal en cultuur
Pedagogische wetenschappen
Pharmacy
Physics/Applied Physics
Psychologie
Psychology
Rechtsgeleerheid
Religiewetenschappen
Religious Studies
Sociologie
Spatial Planning and Design
Taalwetenschap
Tandheelkunde
Theologie